Paardwaardig Beleid

Het rijden en werken met gehandicapten is een zware belasting voor onze paarden. Zowel fysiek als mentaal. Om deze topprestatie te kunnen leveren, is het essentieel dat zij ‘goed in hun hoofd en vel’ zitten. Ga maar na wat het vergt om dienst te doen als drager, maatje en therapeut van mensen die niet altijd natuurlijk meebewegen of spanning bij zich dragen.

In ruil voor het prachtige werk dat onze paarden verrichten, letten wij erop dat ze een ‘paard waardig’ bestaan hebben. Dit houdt in goede verzorging en afwisseling van werk en vrije tijd. Onze paarden lopen gemiddeld 2 en maximaal 3 uur per dag. De werkverdeling is evenwichtig. Naast lessen met gehandicapten lopen ze ook lessen met valide en gevorderde ruiters. Voor de afwisseling zijn er ook men- of bosritten.

Het rijden door gevorderden is van belang voor de spieren en conditie van de paarden. Dit is een voorwaarde om het zorgwerk goed te kunnen doen. Onze paarden verdienen een wekelijkse rustdag en dagelijkse weidegang. Na gemiddeld vijf jaar geven de meeste paarden aan dat zij het intensieve werk als zorgpaard niet meer aankunnen. Zij geven dan signalen af waar we wat mee doen. Want het is paard (w)aardig om het werk op de manege alleen met plezier te doen!

Voor het welzijn en de veiligheid van ruiter en paard is het raadzaam om jaarlijks vier tot vijf paarden te vervangen. Wij streven er altijd naar dat de ‘oudgedienden’ een welverdiende oude dag tegemoet gaan. Bijvoorbeeld als recreatiepaard op een vertrouwd adres. Dus ben je op zoek naar een ‘bomproof’ recreatiepaard? Informeer naar de mogelijkheden!